SoundCloud

 

unnamed

Soundcloud adalah tempat untuk memuat naik lagu yang dihasilkan oleh para pemuzik bebas/indiependent. Ianya sama seperti Myspace Hal ini untuk menunjukkan karya yang di hasilkan kepada umum. Dengan itu, mereka akan lebih dikenali ramai jika lagu yang dihasilkan mampu mencuri hati pendengar. Jadi jika anda mempunyai lagu, pergilah rekod dan upload di Soundcloud. Jika ingin mendaftar, hanya menggunakan akaun Facebook anda.

Selain itu, kini kita boleh merakam suara kita untuk tujuan pembelajaran bahasa untuk dilakukan kajian kemudian memuat naik dan boleh didengarkan oleh semua orang.  SoundCloud adalah website untuk  file sharing self recording baik berupa lagu, pembacaan puisi ataupun merakam bahasa atau dialek untuk kajian tertentu. Kita boleh membuat akaun secara percuma dan memuat naik recording yang kita buat.

 1. Membuat akun di SoundCloud
  Buka www.soundcloud.com kemudian  sign up dengan melakukan pendaftaran atau log in menggunakan  Facebook account. Cara kedua lebih mudah kerana anda tidak perlu lagi melakukan pendaftaran berulang.

Tampilan Awal Soundcloud

Tampilan Awal Soundcloud

 1. Dashboard Soundcloud
  Selepas log in,anda akan di bawa masuk ke halaman utama. Anda boleh memuat naik rakaman  milik Anda sendiri atau Anda dapat merakamnya dahulu dengan men-klik butang recording. Selain itu di dashboard Anda dapat mencari kawan yang Anda kenal yang memiliki akaun Soundcloud dan Anda boleh mengikuti akaun Soundcloud mereka. Selain orang yang Anda kenal, Anda juga bebas follow siapapun yang memiliki akaun Soundcloud.

  Dashboard Soundcloud

  Contoh: Dashboard Soundcloud

 1. Tracks 
  Tracks adalah menu yang terdapat di tab atas pada halaman websiteSoundcloud. Dalam menu Tracks ini Anda boleh mendengar fail yang baru saja di muat naik oleh pengguna lain atau yang sedang banyak didengarkan oleh para pengguna yang
 2. Tampilan Tracks pada SoundCloud

 1. Mendengar dan share track Soundcloud
  Untuk mendengar, klik pada butang play yang ada pada setiap tracks. Selain itu,anda boleh mengongsikannya ke blog, website, social media dan lain sebagainya dengan klikbutang share.Juga boleh di kongsi dalam wordpress anda.
  Explore Tracks SoundCloudShare Tracks SoundCloud

Share your art and voice with Soundcloud 🙂

selamat mencuba 🙂

ini yang saya punya

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s