Soal-Selidik

SurveyMonkey ialah satu laman web percuma yang boleh digunakan oleh semua orang untuk membuat soalan kajian atau tinjauan berasaskan web mengenai sesuatu topik atau isu. SurveyMonkey amat sesuai digunakan oleh pelbagai pihak, terutamanya pelajar. Format yang digunakan oleh SurveyMonkey adalah lebih mesra pengguna dan memudahkan pengguna untuk membuat soalan kajian. SurveyMonkey menyediakan 2 jenis perkhidmatan yang berbeza

  1. Untuk akaun percuma
  2. serta untuk akaun premium yang mempunyai ciri-ciri tambahan yang tiada pada akaun percuma.

Software SurveyMonkey ini digunakan untuk menghasilkan satu set survey dan diedarkan kepada responden secara atas talian. Software ini memudahkan para pelajar dalam penganalisaan data kerana setiap survey yang dijawab oleh responden akan dianalisis oleh sistem software .  Hasil penganalisaan akan dipaparkan dalam 2 bentuk iaitu bentuk graf dan peratus.  Ini sememangnya memudahkan para pelajar. Pelajar tidak perlu mengeluarkan belanja yang banyak untuk fotostat helaian servei serta memudahkan pelajar menganalisis data. Setelah kaji selidik di buat, hasil dapatan kejian hendaklah di paparkan dalam bentuk penulisan yang kreatif. Modul kali ini, para pelajar di kehendaki memaparkan dapatan kajian di dalam blog sosial, WordPress.

surveymonkey_homepage-550x264

Laman utama SurveyMonkey.

CARA MENGGUNAKAN SURVEYMONKEY

 klik http://www.surveymonkey.com dan tekan butang ‘Join Now For Free’ .

Kemudian daftar.  Pilih Username dan Kata Laluan yang sesuai.  
Klik butang  “+Create Survey” .
Masukkan tajuk kajian anda.
Pilih template yang sesuai untuk kajian selidik anda.
Klik “Select dan Modify” untuk membuat suntingan kaji selidik default dan template.
Klik  “Collect Responses” tab di bahagian atas.
 Klik kaedah yang anda ingin gunakan untuk mengedarkan kaji selidik anda. (Pilihan pertama telah digunakan dalam contoh.)
Klik “Next Step” .

Salin URL dan tampalkannya dalam surat berita e-mel, tweet, dan di mana sahaja yang anda boleh menghantar pautan untuk pengguna anda untuk klik dan mengakses kajian.

  • Selain itu, anda boleh menyalin kod HTML untuk menambah kepada laman web.

 

 

Seterusnya, membuat soalan kaji selidik.  Tips-tips membuat soalan kaji selidik:

  • Apabila membuat kajian, pastikan soalan-soalan yang dibuat adalah relevan. Jangan cuba untuk mendapatkan maklumat yang menyeleweng atau kurang jelas.
  • Tanpa nama atau merahsiakan identiti adalah cara yang berkesan untuk mendapatkan bertindak balas orang ramai kepada kajian  –  jika ia benar-benar penting untuk mendapatkan nama, kekalkan kerahsiaan maklumat (seperti menjumlahkan keputusan tanpa menyebut individu) atau menawarkan insentif seperti e-book percuma atau yang sama untuk mereka menyediakan alamat e-mel untuk surat-menyurat masa depan, dan lain-lain.
  • Soalan kaji selidik yang berkesan ialah soalan yang ringkas, mudah, relevan dan senang difahami. Elakkan menggunakan soalan-soalan yang dimuatkan (berisi anggapan) atau utama (mengarahkan jawapan)
  • Letakkan soalan-soalan sensitif atau demografi pada akhir soal selidik – responden lebih cenderung untuk tidak menamatkan soal selidik jika soalan-soalan ini muncul di awal soal selidik.
  • Elakkan cluttering sehingga penyiasatan. Gunakan ruang putih dan hanya bertanya satu soalan setiap baris.
  • Uji kaji selidik sebelum anda menghantar secara langsung. Ini akan membolehkan anda mencari perkara-perkara yang tidak masuk akal dan membetulkannya. Uji pada beberapa orang kawan atau ahli keluarga untuk melihat jawapan mereka.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s